Spring naar de inhoud

Rondjes lopen in je hoofd…

Het werk put je uit...

Of het geeft je nog weinig voldoening. Of je zou gewoon eens iets heel anders willen doen, nieuwe horizonten verkennen, een nieuwe schwung in je leven brengen. Je zeurt er regelmatig over tegen je partner of vrienden.

Toch blijf je hardnekkig volhouden.

Je denkt veel na over andere toekomstmogelijkheden, maar dat denkwerk brengt niets in beweging. Voor je het goed en wel beseft ben je een jaar verder (oef, eindelijk weer zomervakantie) en is er nog niets veranderd.

 • Hoe komt het toch dat we zo moeilijk in beweging komen?
 • Hoe komt het toch dat we er zo moeilijk in slagen om loopbaanstappen te zetten?
 • Waarom blijven we maar rondjes lopen in ons hoofd?

Vermoeiende rondjes, want er komt geen einde aan en dat slorpt energie.

In de ruim 20 jaar dat ik nu mensen coach naar groei en verandering, zijn er drie patronen die me meest opvallen.

Ten eerste hebben mensen de neiging zichzelf klein te maken

Ze zijn niet overtuigd van hun eigen kunnen. Ze weten niet waarom zij ergens ‘beter’ in zouden zijn dan een ander.

Ze twijfelen over zichzelf, hebben maar weinig zelfvertrouwen. Ze worden hierdoor zelfs bijna onzichtbaar op de werkplek. Ze werken ijverig verder, maar niemand die hun kúnnen echt ziet of waardeert.

Zichzelf ‘verkopen’ op een sollicitatiegesprek zien ze daardoor al helemaal niet zitten.

Ten tweede stellen mensen zich reactief op.

Wanneer ze zeuren over hun werk tegen vrienden of familie, krijgen ze de boodschap dat het ‘overal wel iets is’. En dus stoppen ze met zoeken naar toekomstmogelijkheden of beginnen ze er niet aan. Die vrienden zullen wel gelijk hebben.

Of ze lezen een vacature op een site of in de krant en beginnen te piekeren of zij daar binnen zouden passen. Wat vandaag een goed idee leek, lijkt morgen al weer weg te ebben. De sollicitatiebrief wordt niet gemaakt of blijft op het bureaublad van de laptop staan.

Ze bekijken de interne doorgroeimogelijkheden op het werk en twijfelen of ze daar binnen passen. Maar aangezien ze niet goed weten waar ze goed in zijn (zie patroon één) en niet goed weten wat ze nog in hun mars hebben of wat ze nodig hebben, durven ze geen stappen zetten.

Na een tijdje blijft er maar één ding over: teleurstelling in zichzelf.

Ten derde identificeren mensen zich met hun diploma.

Ik bén een verpleegkundige, ik bén een HR-medewerker, ik bén een schilder, ik bén een tandtechnicus, ik ben een…. Hierdoor gaan ze enkel vacatures zoeken vanuit die zoekterm. 

Maar als je hetzelfde zoekt als wat je hebt, dan krijg je vaak meer van hetzelfde.
En waarom zou je dan veranderen?

Tijdens de loopbaancoaching gaan we die drie patronen doorbreken.

We connecteren je met je talent. En dan heb ik het niet over activiteiten waar je goed in bent (ik ben goed in projecten leiden, patiënten verzorgen, schilderen, mijn kinderen verzorgen), maar wel over dat laagje dieper.

 • Ben jij een kei in het omzetten van ideeën naar actie?
 • Ben jij graag met je handen bezig en hou je van het gevoel iets te creëren?
 • Ben jij iemand die graag verantwoordelijkheid neemt en engagementen altijd zal nakomen?
 • Ben jij visionair en denk je graag na over de lange termijn?
 • Of ben jij  net diegene die anderen een veilig gevoel geeft waardoor ze vertrouwelijke verhalen met je delen?

Door te connecteren met je talenten, groeit je zelfzekerheid én gaat er een hele wereld aan jobmogelijkheden voor je open. Je leert creatiever zoeken op jobsites en kan met meer overtuiging jezelf – en je keuze voor die vacature – gaan voorstellen tijdens een sollicitatiegesprek. Je komt ook los van het pure denken vanuit je diploma. Want de talenten die van jou een goede verpleegkundige, HR-medewerker, schilder of tandtechnicus maken, kunnen ook in andere jobs waardevol zijn. En vanuit deze talenten kan je vlot nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Ook gaan we jou in plaats van reactief proactief in de arbeidsmarkt zetten. Als je goed weet waar je goed in bent (talenten), wat je interesseert en welke werkcontext voor jou motiverend werkt, dan kan je bewust gaan zoeken naar wat bij jou past of kan je dat zelf gaan creëren. In plaats van de reactieve houding (pas ik binnen dit idee, die job, die context), schakelen we naar een proactieve houding: dit is wat ik nodig heb en wat past bij mij?

 • Wie ben ik?
 • Wat kan ik?
 • Wat wil ik?

Dat zijn in een notendop de vragen waar wij jou als loopbaancoach bij helpen.

Ons doel? Er voor zorgen dat jij met de glimlach opstaat en je dag met vervulling afsluit.

(Auteur: Nele Hermie, bezieler en coach bij loopbaancentrum Newmie.)

Een reactie achterlaten