Spring naar de inhoud

Vandaag zeg ik “foert”!

Deze week werd ik geraakt...

Deze week werd ik geraakt door dit omdenkverhaal. Een verhaal over regels. Of eigenlijk over dat heel veel regels helemaal niet bestaan. Die hebben we zelf bedacht.

In een coaching deze week had ik het er ook over met mijn coachklant. Hoe bij elk nieuw idee haar “ja maar”-knop aan schoot. En we zo dus geen meter vooruit kwamen. Een “ja maar”-knop die gevoed werd door een hele reeks zelf bedachte regels waar niet mocht tegen gezondigd worden.

“Ik ben niet gelukkig in mijn job en ja, ik wil wel veranderen, maar dat kan niet, want ik heb al genoeg jobwissels gedaan.” 

Bestaat er een natuurwet over hoe vaak men van job mag veranderen?

“Ik wilde wel gaan voor de functie als leidinggevende, maar ik zal nooit zoveel kennis hebben als de vorige leidinggevende die de job 40 jaar deed!”

Is het dan ook nodig dat de leidinggevende de meeste kennis van het team heeft?

“Ik wil wel meer ontspanning nemen, maar er is nog altijd zoveel te doen in het huishouden.” 

Wie heeft eigenlijk bepaald dat ons huis er steeds spic en span moet bij liggen?

Ik zei al grappend:

“Wij willen deze zomer op reis en dachten aan Spanje, maar ja, daar is het misschien te heet. Dus ja, toen dachten we maar aan de Belgische kust te blijven, maar ja, wat als het daar een hele vakantie regent? Mijn man bedacht de tussenoplossing, het zuiden van Frankrijk, maar ja, daar zijn we al zo vaak geweest. Dus we zullen maar thuis blijven zeker?”

Mijn coachklant bekende: “Zo gaat het bij mij dus echt en dus blijven we maar thuis.”

Ik hoorde mijn hart een beetje kraken.

Wat als we eens allemaal wat meer "foert" zouden zeggen?

Foert tegen al die regels, gedachten en gewoontes die ons in de weg staan? Tegen al die “moetjes”. Misschien kunnen we dan voluit gaan voor waar we goesting in hebben?

  • Foert, als het te warm is in Spanje, dan eten we wel een ijsje extra.
  • Foert, als het regent aan de Belgische kust, dan hebben we tijd om eindelijk Monopoly eens helemaal uit te spelen met het gezin.
  • Foert, dat we in het zuiden van Frankrijk al veel hebben gezien, een pastis op een Frans terrasje smaakt altijd beter.
  • Foert, het idee dat ik moet blijven zitten in een job die me niet ligt, ik heb de kans om te veranderen.
  • Foert, als ik als leidinggevende minder kennis heb dan mijn teamleden, ik zal vooral uitblinken door mijn coaching skills.
  • Foert, als het huis niet spic en span is, vandaag lees ik een boek.

Een wens voor 2024

Als ik je voor het nieuwe jaar iets toewens, dan is het dat jij eens meer “foert” kan zeggen. Daarom ontwikkelde ik deze “foert habit tracker” voor mijn coachklant én voor jou. Laat januari jouw “foert”-maand worden. Hang de habit tracker aan je prikbord, hou bij wanneer je foert zegt en beloon jezelf als het lijstje vol is. Print hem uit voor je geliefden, steek hem bij je kerstkaartjes of in een pakje onder de boom.

Ik wens je van harte een jaar vol ruimte om je goesting te doen!

Een reactie achterlaten